Почетна / Градина / Вести / Значењето на цвеќињата, кои ги подаруваме или ни ги подаруваат

Значењето на цвеќињата, кои ги подаруваме или ни ги подаруваат

Кринот е симбол на раѓа се љубов. Виолетовиот крин вели: “ти подарувам срце!”, а белиот: “ајде да се сакаме!” Кринот може да симболизира и едно старо, заборавено пријателство.

Лутиче – богатство

Лилиум – симболизира чистота, смиреност, сладост, надеж и стремеж.

Лилјанот и момината солза зборуваат за невиност и чистота на карактерот

Магнолија – благородство

Макот е симбол на плодноста.

Маргаритките се симбол на вечна љубов, чистота, скромност

Минзухар – радост

Нарцис – симболизира реинкарнација и новото почеток. Некаде се прифаќа како израз на деликатност и срамежливост, а на друго место студенило и егоизам.

Невен – суровост, љубомора, очај

Орхидеи – љубов и ретка убавина

Папрат – магија, вера

Перуники подаруваат само мажи кои се сигурни во себе

Розата е категоричен израз на љубов

Сончоглед – почит, гордост

Темјанушка зборува за скромност, свенливост. Луѓето кои преферираат темјанушка, се способни на чисти чувства во секоја возраст.

Трева – послушност

Форзиција – очекување

Фреза – доверба

Пршлика – избира оној што се уште не е сигурен во односите и му требаат повеќе докази за вистински интерес од другата страна

Хибискус – деликатна убавина

Хризантеми е преферирана од визионери

Циклама – изразува чувство на завист

Цинијата вели: “Ми недостигаш!”

Чемширот прашува: “Ме заборави ли?”

Види

Како да излечите кашлица и бронхит со листoви зелка и мед

Еден од најпознатите и навистина најделотворните начини за борба против кашлицата е лист зелка со …