Почетна / Градина / Златна паричка

Златна паричка

Води потекло од медитеранскиот регион, поточно Канарските острови. Во трговијата се нуди само културната форма.

Oва e прекраснo повеќегодишно растение кое при одгледување во дива форма е малку каприциозно, но тоа не се однесува на раширениот австралиски “Голд коин”.

Достигнува височина од 25 до 30см, расте малку увисната, има големи зелени листови и се покрива постепено целосно со сончевожолти бои, кои цветаат дури и при лошо време се до првите сериозни мразови.

Периодот на цетање е од април – мај до октомври.

Претежира сончеви места.

Се пресадува во февруари – март. Се сади на растојание 20см една од друга.

При наводнување не треба да се дозволува задржување на водата.

Прецветаните лисја треба да се отстрануваат.

Презимуваат на светло при 10 ° С на сув воздух.

Види

Храна која доведува до предвремено стареење

Шпанскиот нутриционист Хелен де ла Фуенте Хидалго откри како да се избегне предвремено стареење. „Кога …