06.07.2022
Почетна / Градина / „Живиот ѕид“ го чисти воздухот дома или во канцеларија

„Живиот ѕид“ го чисти воздухот дома или во канцеларија

Повеќето луѓе трошат околу 22 часа надвор, но дали знаете дека атмосферата во просториите може да содржи повеќе штетни материи од околината? Во обид да го подобри квалитетот на воздухот во затворени простории и да ја стимулира врската помеѓу човекот и природата, финската компанија Naava дизајнираше паметен зелен ѕид, опремен со сензори и вештачка интелигенција.

Истражувањата се спроведени заедно со проектот, кој ги потврдува позитивните ефекти од присуството на таков ѕид во затворен простор. Тој ги убива штетните материи од воздухот.

Филозофијата зад зелениот ѕид на Нава е многу едноставна. Тој апсорбира воздух, микробите во своите корени го чистат воздухот, а потоа дувачите го туркаат исчистениот воздух назад во собата. Растенијата се развиваат на неосновано ниво. Тоа е вертикална градина која може да се прикачи на ѕид.

Зелениот ѕид е опремен со вграден резервоар за вода. Не бара природна светлина затоа што има светилка.

Нико Јарвинен, коосновач на Naava, вели дека секој Американец вдишува околу 3000 литри загаден воздух секој ден во затворените простории. Нава сака да го смени ова и да создаде подобро здравје.

Зелените ѕидови се погодни за соби со 650 квадратни метри воздух, соопшти компанијата. Според неговите пресметки, производот ги намалува штетните материи.

Седум истражувачи од научни институции во Австралија, САД и Велика Британија го тестирале зелениот ѕид и откриле дека тој успешно се справува со неутрализирање на високите нивоа на штетни честички на воздухот.

Види

Зошто дома секогаш треба да имаме мајчина душичка

Со доаѓањето на есента доаѓаат променливото време и есенските болки. Најчести се настинки, есенскО течење …