06.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Живееле и работеле во Австрија, a на крај се вратиле во нивниот роден крај – Еве во што тие почнале да инвестираат

Живееле и работеле во Австрија, a на крај се вратиле во нивниот роден крај – Еве во што тие почнале да инвестираат

Имаме посветено повеќе статии за тоа како постојат луѓе од скоро целиот Балкан, кои целата своја младост ја поминале во странство во потрага по леб. Многумина заработија солидни пензии таму, направија многу голем плус, солидна заштеда, па сега можат да живеат многу удобно и да прават што сакаат.

Некои од нив инвестираат во својата татковина, и се толку опседнати со градини со овошје и зеленчук.

Диде Секулиќ е Србин, кој се вратил во едно мало село во близина на Бајина Башта. Купил 60 хектари шума, а таму засадил смрека, костен, орев, ела и смрека. Покрај ова, има и многу голем број свињи и други говеда, а како што вели, тој не го сторил тоа за себе, бидејќи плодовите од неговата работа ќе ги соберат само неговите генерации.

Тој е рекордер на овие простори затоа што досега има засадено скоро 20 000 млади ореви, а другите садници се во многу помал број на ели и смреки. Она што го прави најсреќен е есента, кога започнува бербата на ореви, во што навистина ужива.

Види

Задолжителната храна за имунитет

Загадувањето на воздухот, нездравата храна и премногу стрес остават белег врз здравјето. Експертите ја препорачуваат …