09.08.2022
Почетна / Градина / Вести / Живеел пред 140 милиони години – Едно од најголемите животни што воопшто се движеле по земјата откриенo во Аргентина
Фото: Printscreen YouTube/Inside Edition

Живеел пред 140 милиони години – Едно од најголемите животни што воопшто се движеле по земјата откриенo во Аргентина

Научниците открија фосили во Аргентина на можеби најстариот познат член на група диносауруси познати како титаносауруси, што ги вклучува најголемите копнени животни во историјата на Земјата.

Истражувачите во понеделникот рекоа дека фосилите претставуваат вид на диносаурус по име Nindžatitan zapatai, кој живеел пред 140 милиони години за време на периодот на креда.

Тие го идентификуваа како титаносаурус, и претставувала група на тревојади диносауруси со долг врат, кои оделе на четири нозе слични на столб. Открието е во аргентинската пустина Патагонија, јужно од градот Нојкун. Истражувачите рекоа дека Нинџатанит покажал дека титаносаурусите како група прво се појавиле порано отколку што првично се сметало.

„Тоа е најстариот запис познат не само од Аргентина, туку и од целиот свет“, изјави за Ројтерс водечкиот автор на студијата Пабло Галина, истражувач во аргентинскиот Национален совет за научни и технички истражувања (КОНИЦЕТ).

Нинџатанин со должина од околу 20 метри бил голем диносаурус, но многу помал од подоцнежните титаносауруси како што е Аргентиносаурусот, чија должина достигна 35 метри.

Види

Рибата која има проѕирна глава

Длабоко во морето постојат риби кои имаат проѕирна глава наречени „Macropinna microstoma“. На неа, се …