Почетна / Градина / Вести / Жива ограда која секој би ја посакал: Со фотинија заградете се на најпрефинет начин

Жива ограда која секој би ја посакал: Со фотинија заградете се на најпрефинет начин

Фотинијата „Photinia“ е популарна зимзелена грмушка со светли зелени лисја, а додека се млади пуштаат црвени ливчиња. Најпознат е “Црвениот Робин” (слика 1), кој често се сади како грмушка или во вид на украсно дрво.

Кај нас можете да ја најдете и купите од расадникот Хорти Експерт МК.

Таа може да расте во повеќето почви, дури и глина, меѓутоа на добро изгниена компос или ѓубриво. Повеќето видови може да толерираат кисели или алкална услови, но „Ph.beauverdiana“ и „Ph.villosa“ не се снаоѓаат добро во варовита почва.

Фотиниите не бараат многу големо градинарско одгледување, но затоа во текот на пролетта и есента бара кастрење за да се задржи формата на растенијата. Доколку се сади за жива ограда, може да се кастри и до три пати во годината. Така се повеќе се згусува и ќе испушта црвени пупки и ливчиња.

Бројни хибриди и сорти се достапни денес, но сепак се користат неколку сорти за неверојатните светло црвени млади листови во пролет и лето. Најмногу се садат „Ph. fraseri“, „Red Robin“, “Ph. Kasini”, „Photinia Redstart“

Некои сорти на Фотинијата се токсични и се должи на присуството на цијаногени гликозиди.Тие го блокираат клеточното дишење.

Види

Посејте ароматични и зачински растенија за зимата која доаѓа

Бидете вредни и прктични и во текот на зимата. Посејте ароматични билни во стакленикот во …