Почетна / Градина / Храна / Жаботикаба е овошје познато како Бразилско грозје што расте на дрво

Жаботикаба е овошје познато како Бразилско грозје што расте на дрво

Жаботикабата (Myrciaria cauliflora) е овошје познато како Бразилско грозје што расте на дрво.

Припаѓа на семејството Миртови, а името го добило по бразилскиот град Жаботикаба.

Ова растение е едно од најценетите овошни дрва кое го има во Југоисточните делови на Бразил, Боливија, Парагвај и Северна Аргентина.

Ова вечнозелено дрво расте до 10 метри во височина.

Карактеристично е што ова растение расте на самото стебло. Излегуваат прво жолтеникави цветови кои се шират низ целото стебло и гранките, па тогаш расте како плод околу 3 до 4см во дијаматар. Внатре во дебелата кора овошјето е меко и има 4 семки. Плодот е многу вкусен и од него може да се направи вино или ликер. За жал, овошјето не стои долго на дрво, почнува да ферментира за околку 3 или 4 дена.

Види

Која е најпродаваната габа во светот?

Светскиот пазар на печурки ќе се проширува во просек за 9,5% секоја година, достигнувајќи 50 …