09.08.2022
Почетна / Градина / Земјоделците во Шпанија ги заменуваат скапите домати. Погледнете со што

Земјоделците во Шпанија ги заменуваат скапите домати. Погледнете со што


Зголемувањето на директните трошоци, зголемувањето на конкуренцијата од странските производители и ширењето на нови штетници предизвикуваат сè повеќе шпански земјоделци да го напуштат производството на домати.

Специфичниот пример доаѓа од провинцијата Алмерија, каде профитабилноста за одгледувачите на домати продолжува да опаѓа секоја година. Во текот на последните 5 години, тие ја намалија површината на доматите за земјоделските култури за кои е потребна помала рачна работна сила и нудат постабилни цени – тиквички, слатки пиперки и лубеница, пренесува fruit-inform.com.

Во текот на новата сезона, областа покриена со домати се очекува дополнително да се намалува и, покрај тоа, обемот на производство.

Според Франческа Лонча, претставник на локална компанија, сè уште нема точни податоци, но првичните проценки покажуваат пад од 10-20%.

Производителите се преселуваат во други култури. На пример, тиквички и пипер. Иако второто е поскапо, цената на пиперката на пазарот останува висока, а приходите на производителите од одгледување на оваа култура се зголемуваат секоја година. Шпанија со години е светски лидер во производството на пиперки.

Минатата сезона трошоците за производството на домати се зголемија за 20% како резултат на зголемувањето на минималната плата од 1 јануари 2019 година, со што значително се намали профитот на производителите на домати. Во исто време, локалното производство во текот на зимските месеци беше водено од увозот од Мароко и од Турција и во пролет и лето од Холандија и Полска.

Податоците од Центарот за земјоделски економски истражувања (ЦАПА) покажуваат дека во последните 15 години увозот на домати е зголемен за околу 18% годишно. Оваа година ќе достигне 74-78 илјади тони.

Види

Свиленото дрво, познато како „Албиција“

Албицијата (Albizia julibrissin), позната уште како “свилено дрво” е вид од родот Албиција. Ова широколисно …