23.05.2022
Почетна / Градина / Запознајте ги кактусите Стапелија

Запознајте ги кактусите Стапелија

Во текот на летото треба да ја држите стапелијата на сенка, а во дождливо време го обожаваат летниот дожд, но не им сметаат и долгите суви периоди. Каде што има цвет треба добро да се засуши земјата пред летото. Од пролет до есен сака умерена или висока температура, околу 22-26 ° C. Есента температурата се намалува до 15 ° С, при што растението се подготвува за период на мирување. Минималната температура за презимување е 10-15 *C и никогаш не ја изложувајте на директно сонце. Потребна е посветла просторија, растенијата поднесуваат директно сончево само кога почнало да излегува, во есен и зима. Ако растението се држи на сончево место, во најжешките часови во текот на летото, може да се појават изгореници. Се наводнува по можност со чиста вода. Во зима наводнувањето се сведува на минимум. Од март до октомври е обилно, во случај на просушување на горниот слој на подлогата. Поради африканското потекло стапелијата го сака топлиот и сув воздух.

Од април до јули во период од три недели се ѓубри со течно ѓубриво претежно со содржина на фосфор – тоа го засилува цветањето. На земјата еднаш или двапати во годината додајте парчиња јаглен за цврсти и сочни листови и цветови. Младите растенија се пресадуваат годишно, додека пак возрасните – во две години. Се размножува преку промените или преку странични гранка. За таа цел користете земјиште со смеса од 2 – 1 дел градинарска песок и 1 дел речна песок.

Постои опасност од гниење. Секоја активност за време на цветните периоди може да доведе до критични последици, дури и до губење на растението. Се препорачува да се сади во глинени плитки саксии и во порозна почва, така што максимално да се избегне задржувањето на влагата во почвата. Никогаш не се полева директно. Потребно е редовно да ги отстранувате мртвите делови од растението. Постои веројатност од мртвите стебла да се заразат и здравите, при што може да се загуби растението. Од премногу сончева осветленост може да се појават дамки или изгореници, ако растението не е ставано постепено кон такво силно осветлување по долгата и мрачна зима. При премногу наводнување, особено во зима, стеблата на растението бледеат и гнијат. При недоволно потхранување и осветлување на стеблото, растението ме воопшто да не процвета.

Види

Растението што достигнува раст од 60 метри во текот на една сезона

Кудзу е вид јапонски ползавец, главно употребуван при заштита на земјиштето од ерозија. Може да …