23.05.2022
Почетна / Градина / Запознајте ги кактусите Стапелија

Запознајте ги кактусите Стапелија

Цвета во текот на летото. По расцветувањето формира плод со повеќе семиња, со перца (како кај глуварче).

Гигантска Стапелија (S. gigantea N. Е Вто.). Расте во камени почви во Јужна Африка. Претставува повеќегодишно сукулентни растенија. Стеблата се здрави, правостоечки, до 20 см високи, со 3 см дебелина, со силно развиени, криловидни фасети, и не густо распоредени. Цветовите се 1-2 на долги цветоноси; венецот е огромен, 25-35 см во дијаметар, рамен, длабоко исечен; Лисјата се триаголни, продолжено заострени, светло-жолти, со бројни дебели влакненца со црвена боја, на рабовите малку криви и со мов на долгите бели влакненца. Кај гигантската Стапелија цветовите немаат непријатен мирис.

Променета Стапелија (S. mutabilis Jacq.). Во литературата се среќава како S. neglecta Tod., и S. fascata hort. Растение кое е со видливо хибридно потекло. Стеблата се високи 15 см, силни и голи. Цветовите се на долги цветоносци. Венецот е до 7 см во дијаметар, рамен. Лисјата се триаголни-јајцевидни, жолтеникаво-зелени, со напречно поставени ленти и точки, со кафеави заострените врвчиња.

Едроцветна Стапелија (S. grandiflora Masson). Во литературата се среќава исто како S. spectabilis Haw., и S, obscura N. E. Br. Расте на карпести почви, по планинските падини и речните долини на Јужна Африка. Повеќегодишно сукулентно растеније, брзо се шири и формира туфи. Стеблата се ткаенини од микрофибер, со ретко распоредени подигнати навнатре забци. Цветовите се 1-2, и доста големи. Венецот е 15-16 см во дијаметар, рамен. Лисјата се ланцетни, подигнати, на рабовите ресничести, во долниот дел зеленикаво-сини, горе темно-пурпурни и со сиви влакненца, а меѓу нив со кратки густи влакненца. Цути во лето, цветовите имаат силен мирис на распаднато месо. Секој цвет се задржува од 3 до 5 дена.

Види

Растението што достигнува раст од 60 метри во текот на една сезона

Кудзу е вид јапонски ползавец, главно употребуван при заштита на земјиштето од ерозија. Може да …