07.12.2023
Почетна / Градина / Започна сеењето домати

Започна сеењето домати

Секако градинарите во потоплите подрачја веќе го посеаа доматното семе за масовно производство. Истата активност ќе се случи и на љубовниците од другите делови на земјата. Се разбира, термините се индикативни, но во принцип времето сега е соодветно за целта.

Семињата се сеат во саксии или садови, а во зависност од големината на садот, се проценува колку семе да се сее.

Знаејќи дека садниците се подготвени околу 70-80 дена по сеидбата, можете да се пресметате себеси. Наједноставната сметка покажува дека ако ги садите во градината сега, ќе ги садите од почетокот до средината на мај.

Сеењето на семето се одвива така што секоја семка е посебно во контејнери, претходно исполнети со тресет со 0-10 мм гранулација. Пожелно е да се користи 100-процентен бел тресет.

Како правило внесувањето на ѓубривата (хранливите материи) се врши на тој начин што 70 проценти од целовкупните потреби се внесува како основно и 30 проценти како дополнителна исхрана со водорастворливи и фолијарни ѓубрива.

Сепак, повторуваме дека сè зависи од времето и зависноста од областа.

Постојат повеќе видови на домат, кои што се одгледуваат ширум светот и во Македонија. Најпознати се: рајско јаболко поради што во повеќе средноевропски земји доматот се нарекува „рајчица“ (хрватски) или „рајчата“ (чешки), ситната сорта на црешовиден домат наречена „шери“ (cherry), јабучар, воловско срце, розев или индустриски домат итн.

Растението е повеќегодишно, но во умерениот климатски појас се одгледува како едногодишно. Со напредните земјоделски техники на производство во контролирани услови во стаклена градина (и пластеници) постојат и повеќе реколти (берби) во текот на една година, односно две до три, на крајот на зимата или раната пролет и во средината и кон крајот на летото.

Види

Дуњата е симбол на среќа и љубов – Таа е витаминска бомба што има многу лековити својства

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 …