13.04.2024
Почетна / Градина / За растенијата кои живеат на кисели земјишта

За растенијата кои живеат на кисели земјишта

За да можете за себе да кажете дека сте успешен градинар, морате да знаете каков тип на земјиште поседувате и како да го искористите.

За успешен градинар не е пресудно дали е почетник или со искуство. Основно што треба да знаете е земјиштето и тогаш резултатите нема да изостанат.

Во многу дворишта типот на земјата претставува лимитирачки фактор за одгледување на растенија.

Ако не го познавате типот на земјиштето многу од нив ќе угинат, а во меѓувреме ќе потрошите и многу пари и многу време додека не откриете кои се видовите на растенија кои можат да успеат во вашиот двор. Она што треба да се знае е фактот дека “вратата” на успешен градинар ќе ви биде отворена откако растенијата што ги одгледувате ќе цутат од година на година.

Ако откриете дека земјиштето ви е кисело, ќе бидете изненадени колку можности имате. Рододендрони, Азалеи, Врес…   Доколку растенијата кои сакаат кисело земјиште растат на алкално, набрзо ќе станат жолти, поради холорозата, и ќе пропаднат.

Во зависност од раститетлниот вид, како и количината на калциумот во земјиштето, растенијата можат да угинат мошне брзо или можат да умрат бавно, така што на почетокот ќе изгледаат блескаво, а подоцна сосема ќе угинат. Тоа е затоа што железото во земјиштето се врзува со калциумот и станува непристапно за растенијата. Без овој нутритиент растението сигурно умира.

Прво што треба да се направи е да се одреди pH вредноста. Исто така, типот на земјиштето може да се одреди и така што ќе обрнете внимание на растителните видови во соседниот двор. Ако во него забележите Родондендрони, Азалеи идр. видови кои сакаат кисели земјишта, можете да претпоставите какво е и вашето. Доколку направената анализа на pH на земјиштето покаже вредност 5-6,5, тогаш вашето земјиште е со кисела реакција.

Погодни растенија за кисели земјишта:

Rhododendron видови и хибриди со цутење на пролет;

Azalea и тоа лиснодекоративни и што цветаат во рана пролет, и листопадни азалеи со цутење во доцна пролет;

Camellia со цутење во рана пролет, бара засен за добро цутење;

Magnolia бара длабоко и хумусно земјиште; Hydrangea, бара влажно земјиште во сенка; можат да растат и на варовно земјиште, но тогаш страдаат од хлороза, и ја менуваат бојата на цветот од сина во пинк;

Kalmia latifolia зимзелен џбун, погоден за сенка;

Cornus sp. приземен џбун, погоден за сенка;

Lithospermum sp., џбун со цутење во текот на летото; цветовите се сини;

Види

Што се случува со луѓето кои џвакаат мед од саќе

Со џвакањето мед од саќе составен од восок, во нашиот организам допираат биолошки активни материи …