06.12.2023
Почетна / Градина / За љубителите на егзотичните цвеќиња – Кој е цветот на страста?!

За љубителите на егзотичните цвеќиња – Кој е цветот на страста?!

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња, пасифлората е токму за вас. Различна и убава пасифлората е сонот на секој градинар. Што е карактеристиката на цветот на страста и може ли да се одгледува кај нас?

Пасифлората е позната уште како часовниче, страстниче, страстен цвет или цвет на страста. Доаѓа од топлите тропски области и цвета од средината на пролетта до средината на есента со исклучок на видовите кои остануваат отворени не повеќе од едно деноноќие.

Постојат повеќе од 400 видови пасифлора од кои секој се одликува со уникатна декорација. Некои од нив се катерливи, други се погодни за одгледување во саксија, трети даваат плод. Цветот на страста е крстен на тој начин поради верските здруженија кои ги раѓа.

Пасифлората е наречена така во чест на страстите Христови. Се смета дека елементите имаат христијанска симболика. На пример, венчеливчињата ги симболизираат верните апостоли, белите нејзините цветови – рајот и чистотата.

Пасифлората цвета во жолти, сини, црвени, розови, виолетови и бели бои. Ги сака сонцето и топлината, но гледајте да остане почвата нејзина влажна. Држете ја на свеж воздух. За да расте цвеќето на страста здраво, добро е да го ѓубрите често.

Види

Кактус Кралица на ноќта – Selenicereus

Кралицата на ноќта раѓа црвени плодови што се сметаат за вистински деликатес. Интересното име потекнува …