22.05.2024
Почетна / Градина / Вести / За лекување на карцином помага црниот боз

За лекување на карцином помага црниот боз

Црниот боз е исклучително корисно растение. Растението црн боз има кичесто жолто-бела боја и цвета во мај и јуни. Можат да се користат листовите, плодовите и неговата кора. За лекување на карцином и други болести помага црн боз.

Од бозот може да се приготви лушпа која се пие како чај. Добро делува против настинка, губење на здивот, засипнат глас, при тешко мокрење, при воспаление на бубрезите и урогениталните органи.

Листовите на растенијата се берат во мај-јуни. Од сушените листови може да се приготви лушпа. За да влијае треба да се пие секој ден. Чајот од листовите на бозот помагаат и за празнење на урината, спречување и воспаление на бубрезите и мочниот меур и намалување на крвниот притисок.

Се земаат 20 гр кора и се варат во 500 мл. вода во тек на 10 минути. Потоа се прецедуваат и се пие по една мала чаша на ден. Црниот боз помага и во лекување на анемија, алергии, запек, туберкулоза, хормонален дисбаланс, неврози, го зајакнува имунолошкиот систем и најинтересното е дека помага и против ракот. Друг начин на користење е како суво овошје наутро на гладно. Да се пие компот од плодот.

Види

ВО ВЕЛЕСТОВО ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА НАТУРА 2000

Вчера, во потенцијалното подрачје на Натура 2000 во близина на село Велестово во Националниот парк …