Почетна / Градина / Вркута – решение за женските болести

Вркута – решение за женските болести

Вркутата (Alchemilla vulgaris) е позната како универзален лек за сите женски болести. Капките од лисјата се составен дел од многу волшебни напитоци.

Ова се повеќегодишни растенија кои припаѓаат на родот „Alchemilla“ со познати околу 250 видови кои растат скоро сите делови на светот. Расте на свежи и влажни ливади и пасишта, шумските рабови, по патиштата.

Цвета од крајот на мај до почетокот на есента, со мали зеленикаво-жолти цветчиња. Листовите може да се собираат во пролетта, но најдобро е да се собираат во времето на цветање. Содржи танини, флавоноиди, горчливи супстанции, органски киселини, фитостерин, салицилна киселина, етерични масла кои изобилуваат со витамин Ц.

Има антибактериски ефекти, но имаат многу корисни ефекти. Таа е призната како една од најефикасните растенија против женските проблеми. Во народната медицина веќе долго време се користи за лекување на генитални инфекции. Таа го запира растот на ракот на дојката. Може да се користи од страна на жените од сите возрасти. Не се препорачува за бремени жени, доилки и луѓе со заболувања на црниот дроб.

Види

Зошто и за кого е корисно зеленото кафе

Зеленото кафе всушност не е ништо повеќе од неизпечени кафе зрна. Зеленото кафе е производ, …