Почетна / Градина / Водно било гола планина: Еве како се пошуми за краток период

Водно било гола планина: Еве како се пошуми за краток период

За успешно пошумување биле вклучени стручњаци од Шумарскиот факултет, а оперативните работи биле изведувани од Управата на вонградско зеленило. Она што ние и нашите предци тука сме го работеле во средината на минатиот век, може да ни позавидат многу развиени држави. Така на пример, при мојот престој и обука во Јапонија, домаќините гордо ни ги прикажуваа нивните најнови дострели во пошумување и уредување на порои, а незнаева дека тоа беа истите оние кои ние тука на Водно сме ги применувале пред повеќе од пола век.

Планината е долга 12 километри, а широка 5,5 километри, односно зафаќа површина од 4.573 хектари. На Водно, како што велат стручњаците, растат 1.010 видови растенија, од кои дури 868 се автохтони.

Види

Идеи со мали куќарки погодни за вашите деца

И децата како и возрасните сакаат да го поминуваат своето време надвор, особено ако им …