01.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Во Швајцарија полињата ги прскаат со дронови

Во Швајцарија полињата ги прскаат со дронови

Многу дронови се појавија на пазарот во последните години. Обидите за нивно спроведување во различни области на активност се успешни, вклучително и во земјоделството. Во Швајцарија, беспилотните летала деновиве ќе започнат со третирање на производи за заштита на растенија, пренесува „ИстФрут“.

Швајцарија во моментов е единствената земја во Европа што доби официјално овластување за употреба на дронови за оваа намена. Потребни се две години усогласена работа од пет федерални институции за да се добие таква дозвола.

Според Fruchthandel.de, досега се користени само хеликоптери за одгледување на обработливо земјиште со производи за заштита на растенијата во Швајцарија. Летаа на релативно големи надморски височини, што претставува ризик да се префрли дел од работната течност во соседните полиња.

Барањето за прскање со дронови не беше прифатено од сите во Швајцарија. Провоцираше забелешки од голем број службени лица кои работат во областа на заштитата на животната средина и цивилното воздухопловство.

Во споредба со хеликоптерите, беспилотните летања летаат на ниско ниво, а надолниот вертикален проток на воздух создаден од нив го намалува наносот на капките за работна течност кон ненаменските објекти.

Време е да се разјасни дека контролата на беспилотните летала ќе биде делумно автоматизирана и далечински контролирана. Висината на беспилотниот лет над земјоделските култури се одржува автоматски, што овозможува подобра точност на обработката. За прецизно прскање потребно е да летате над дадената рута со максимално отстапување од 50 см.

Покрај тоа, беспилотните летала мора да бидат во согласност со голем број на барања што ги воведува Службата за цивилно воздухопловство. На секои три години, уредите ќе поминуваат технички преглед.

Види

Започнува аплицирањето за финансиска поддршка за производителите на поледелски култури

Започнува аплицирањето – Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува производителите …