Во февруари започнува подготовката за пролетната сеидба, а во зависност од климатските услови, некои култури може да се сеат директно на отворено, додека други се одгледуваат како расад во затворени или заштитени услови.
Сеење во февруари (директно во градината)
Во потоплите региони или во пластеници, некои култури може да се сеат директно во почвата:
- Моркови – сеат се на длабочина од 1-2 cm, потребна е влажна почва.
- Грашок – може да се сее рано бидејќи е отпорен на студ.
- Спанаќ – бара ладни температури за да не влезе брзо во цветање.
- Лук и кромид – може да се сади со чешниња или семе.
Подготовка на расад во февруари
Во затворени простории, оранжерии или пластеници се подготвува расад за пролетна и летна садење:
- Домати – се сее во саксии или плошки, температурата треба да е 20-25°C.
- Пиперки – потребна е топлина (22-28°C) за успешно ртење.
- Патлиџан – слични услови како пиперките, потребно е многу светлина.
- Зелка, карфиол, брокула – можат да се одгледуваат како расад за рана пролетна садење.
Совети за успешен расад
- Користете квалитетен супстрат со добра дренажа.
- Обезбедете доволно светлина (најмалку 12-14 часа дневно).
- Одржувајте влажност, но избегнувајте преполевање.
- Кога ќе пораснат првите вистински листови, започнете со прихрана.
Во март и април, расадот може да се пресадува на отворено, кога температурите ќе се стабилизираат.