Почетна / Градина / Вести / Во Европа се зголемуваат секоја година – Зошто соргото е профитабилна култура

Во Европа се зголемуваат секоја година – Зошто соргото е профитабилна култура

Подрачјата на сорго во Европа се зголемуваат секоја година. Културата е сè попопуларна кај земјоделците, бидејќи наоѓа различни примени за производство – се користи за жито, силажа, биомаса, шеќер. Интересот за сорго, исто така, се објаснува со фактот дека успешно се развива дури и во неповолните, дури и екстремните климатски услови, како што видовме во последниве години. Исто така, соргото е одлична алтернатива на пченката на полињата каде што водните ресурси се ограничени и почвите се загадени.

Земјоделците, според мислењето на агро-специјалисти, имаат потреба од повеќе информации за културата за подобро да научат за неговите придобивки и растечката технологија.

Соргото е меѓу најекономичните култури, бидејќи не бара сериозни трошоци.

Покрај тоа, може да се сее како втора култури, но по рано од претходниците како јачмен или грашок.

Види

По 2 години разделба, се онесвести од радост! Погледнете зошто кучето е најдобар пријател на човекот

Мудрите луѓе рекле дека најдобар пријател на човекот е кучето. Видеото, кое ќе ви го …