22.05.2022
Почетна / Градина / Во Европа се зголемува секоја година – Зошто соргото е профитабилна култура

Во Европа се зголемува секоја година – Зошто соргото е профитабилна култура

Подрачјата на сорго во Европа се зголемуваат секоја година. Културата е сè попопуларна кај земјоделците, бидејќи наоѓа различни примени за производство – се користи за жито, силажа, биомаса, шеќер. Интересот за сорго, исто така, се објаснува со фактот дека успешно се развива дури и во неповолните, дури и екстремните климатски услови, како што видовме во последниве години. Исто така, соргото е одлична алтернатива на пченката на полињата каде што водните ресурси се ограничени и почвите се загадени.

Земјоделците, според мислењето на агро-специјалисти, имаат потреба од повеќе информации за културата за подобро да научат за неговите придобивки и растечката технологија.

Соргото е меѓу најекономичните култури, бидејќи не бара сериозни трошоци.

Покрај тоа, може да се сее како втора култури, но по рано од претходниците како јачмен или грашок.

Види

Растението што достигнува раст од 60 метри во текот на една сезона

Кудзу е вид јапонски ползавец, главно употребуван при заштита на земјиштето од ерозија. Може да …