06.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Внимателно со растенијата при високи температури

Внимателно со растенијата при високи температури

Топлотните бранови кои ги зафаќаат деловите од нашите градини може да бидат дополнителна закана. Топлото време и високите температури за некој растенија делуваат многу полошо отколку студеното време и мразовите.

Кога на прогнозите за времето ќе слушнеме дека наидува топлотен бран, првото нешто кое треба да го направиме е да го подготвиме нашето растение да издржува топлина.

Потребно е преку ноќта добро да бидат навадени нивните корења во длабочина, така што растението ќе ја користи резервата од почвата. Покрај темелното наводнување за некој растенија е навистина тешко да ги апсорбираат хранливите состојки од ѓубривата, а тоа може да доведе до нивно горење.

Имајте на ум дека природните растенија се прилагодуваат многу подобро на повисоките температури од оние кои ви се дополнително насадени. Зеленчукот и другите засадени растенија во за време на овие топли бранови подобро би било да ги заштитите со сенки или доколку е можно да ги однесете на некој затворен простор.

Види

Тајната на урдата, која не ја знаеш! Што се случува ако секој ден јадеш од неа?!

Урдата е еден од најстарите прехранбени производи, кој се консумира со огромна желба од луѓето. …