22.05.2024
Почетна / Градина / Влезот треба да е нагласен и да создаде чувство на гостопримство (Фото)

Влезот треба да е нагласен и да создаде чувство на гостопримство (Фото)

Влезот треба да биде добро нагласен и да создаде чувство на гостопримство. Ова може да се постигне на различни начини. Често архитектите предвидуваат некој архитектонски елементи кои ќе го нагласат влезот. Најчесто сепак за истакнување се прибегнува кон користење на спектакуларна вегетација. Често, покрај уредувањето, конфигурацијата на површините е исто така важна.

Обично се користи пристапот преку одреден распоред на зелени површини. Тоа е дел од истакнувањето на влезот со уредување, но во голема мера може да го подобри целокупниот ефект. Најчесто специјалниот распоред на зелените површини е да ги предвидиме и тротоарите околу влезот. Во зависност од конфигурацијата на самата зграда, ова може да има поинаков ефект. Обликот на зелените површини е исто така многу важен за добар резултат.

Друга опција за обликување на зелените површини околу влезот е нивното поместување на главното ниво. Вообичаено, покренатите области имаат значително посилен декоративен ефект. Висината, исто така, го зајакнува ефектот на формата која ја обликува областа. Така исполнетите правоаголни форми се значително задолжителни за геометријата во нив да се продолжи во растителни композиции. Кога сакаме уште поголем ефект, можеме да збогатиме со бои над нивото.

Освен бројот на подови и обликот на подигнатите зелени површини, начинот на кој ѕидовите ги поддржуваат ќе бидат земени во предвид. Најчесто, овие области имаат иста постава како зградата. Тоа е затоа што од едноставна причина што во повеќето случаи ѕидовите на зелените површини се поврзани со ѕидовите на зградата и разликата би била иритирачка. Така, зелената област е целосно интегрирана со зградата, а покрај растечката површина станува и интересен архитектонски елемент.

Втората и најважна точка е употребата на декоративна вегетација. За разлика од остатокот од дворот, ефектот околу влезот треба да биде колку што е можно јасен и избалансиран.

Најдобра опција е да користите зимзелени грмушки со густа круна со избалансиран и постојан ефект. Осветлените растенија, исто така, се добар избор, но тие треба да се користат повеќе внимателно за да се потенцира влезот, а не да се натпреваруваат со внимание.

Наспроти она што е кажано досега, влезот може да биде покриен со вегетација, па затоа е тешко да се забележи. Ова е неопходно кога тие се користат за услужни цели или за објекти кои се во природен стил, што им дава додадена вредност.

Види

Домашен сируп што ја запира кашлицата

Овој домашен сируп се подготвува од состојки кои веќе ги имате во кујната, може да …