Почетна / Градина / Вести / Витекс, Див бибер (Vitex agnus castus)

Витекс, Див бибер (Vitex agnus castus)

Витексот или дивиот бибер (Vitex agnus castus) е лековито растение кое потекнува од медитеранот.

Растат во висина од 2 до 5 метри. Најдобро успева во субтропските области и топлите места.

Ова е традиционално ратение во Африка каде многу луѓе го користат. Има убави виолети класести цветови кои од август до септември даваат плодови.

Листовите може да сретнат со должина од околу 10см Плодовите имаат темно-сива боја и многу потсетуваат по својот мирис на биберот. Ова растение има лековито дејство и се користело уште во минатото како лек за лекување на рани и за нервно вегетативни пореметувања. Се употребува и во лекувањето на стерилитет и средување на женските хормони, но не смее да се користи за време на бременоста.

Види

ОСИ и СТРШЛЕНИ – Како против нив?!

Проблемот со осите и стршлените длабоко го чувствуваат оние кои имаат овоштарници. Всушност, ова се …