Почетна / Градина / Висечки цветни кошници – додадете боја и расположение

Висечки цветни кошници – додадете боја и расположение

Висечките кошници се одличен начин за да додадете многу боја и расположение на различни места во градината, летниковците или терасата.

Многу растенија наменети за контејнери, се соодветни и за висечки кошници – аубриета, мушкато и петунии, импатиенс, бегонија, бршлен, копривка, ѕвончица, бровалија, фуксија, лобелија.

Ползечките и почвено-покривните растенија се идеални за целта. За најдобар ефект тие се комбинираат со неколку цветни видови.

Препорачливо е, растенијата да имаат исти или слични барања на светлина, влага и место.

Италијанската ѕвончица (Campanula isophylla) е идеална за обоени комбинации или самостојно одгледување во висечки кошници. Кампанулата цвета од мај или јуни до септември или октомври во бела, сина и виолетова.

Цветовите се во форма на ѕвонец или ѕвезда. Има назабени листови од 3 до 5 см долги. Растението има висина 25-50 см. Тоа е релативно лесно растение за одгледување. Најдобро расте во песоклива почва, со умерена содржина на хранливи материи.

Калибрахоата (Calibrachoa) е растение, многу блиску до петунијата и цвета со добро оформени бои во форма на ѕвонец во различни бои: розева, бела, жолта, виолетова, и ретко црвена. Цвета обилно од мај до октомври на сончево место. Многу е соодветна за обоени комбинации. Бара богата почва. Треба да се полева умерено, инаку корените может да изгнијат.

Често е нападната од лиснати вошки и белокрилка. Хелихризум (Helichrysum petiolare) е ползечко зелено растение, кое често се користи во висечките кошници. Има сребрена боја и во есен. Достигнува должина 1 метар.

Хелихризумот сака многу сонце или полу-сенка. Добро планираните висечки кошници даваат индивидуален шарм на секоја надворешност.

Види

Храна која доведува до предвремено стареење

Шпанскиот нутриционист Хелен де ла Фуенте Хидалго откри како да се избегне предвремено стареење. „Кога …