22.01.2022
Почетна / Градина / Вештачките елки содржат ПВЦ и се штетни за животната средина – Еве каде и зошто да набавите вистинска елка

Вештачките елки содржат ПВЦ и се штетни за животната средина – Еве каде и зошто да набавите вистинска елка

Зимзелените дрвја симболизираат вечен живот. Божиќните елки се едни од најраспространетите дрвја за време на Новогодишните и Божиќните празници. Тие претставуваат традиција поврзана со празнувањето на Исусовото раѓање. Пред Божиќ дрвјата се сечат, се носат во домовите и се украсуваат со разнобојни сијалички, лампиони, украси итн. Иако денес божиќната елка се смета за христијански обичај, всушност таа се применува уште во антиката.

Се смета дека елката за прв пат станува божиќно дрво во Германија каде гранките значат вечна вера на Христос.

Американската асоцијација за новогодишни дрвја, продолжува да ги побива вештачките дрва дека се поштетни за животната средина и дека содржат ПВЦ (половинил хлорид) кој се користи за вештачките елки кој има одлични рециклирачки својства. Живите дрва обично се одгледуваат како култура и повторно се засадуваат по сечењето, најчесто за овозможување на соодветно живеалиште на дивиот свет.

Вистинските дрвја се јаглеро-неутрални, тие не испуштаат јаглерод диоксид по нивното отсекување. Студиите за проценка на независниот животен циклус, спроведени од страна на фирмата на екперти за одржлив развој, наведува дека природното дрво генерира 3..1 кг (6,8лб) гасови секоја година, додека вештачкото дрво произведува 48,3 кг во текот на својот живот. Некои луѓе користат живи новогодишни елки или дрва во саксија кои можат да се купат или изнајмат од локалните продавници на одгледувачи.

Horti Expert MK ги има најубавите новогодишни елки, кои доаѓаат во две големини, 140 и 160 см. Одете и посетете ги и одберете елка од вашите соништа.

Види

Цистите на јајниците може да се лекуваат со растенија

Во денешно време повеќе од половина жени страдаат од цисти на јајниците. Во повеќето случаи цистите …