Почетна / Градина / Лек / Вероника (Veronica officinalis) – за смирување на кашлицата, против главоболка и реума

Вероника (Veronica officinalis) – за смирување на кашлицата, против главоболка и реума

Верониката (Veronica officinalis) претставува ползечка билка која расте во повисоките шуми и ливадите.

Потекнува од семејството на (Plantaginaceae). Родот вклучува едногодишни и многугодишни тревести растенија.

Се бере во месец мај. Расте во височина од 10-20см. Има син и ситен цвет.

Ова растение наоѓа примена во медицината и тоа за стопирање на крварење на белите дробови и смирување на кашлицата. Помага против главоболка и реума. За припрема на ова лековито растение потребни се 50гр лисја и цветни врвови да се стават во 1 литар врела вода и да се држат поклопени околу половина час.

Види

(ВИДЕО) Малигнен рак туку што изваден од операција на човек реагира и бега од оваa состојка

Наидовме на неверојатно видео на Фејсбук во кое, туку што изваден рак од човек, сеуште …