20.05.2022
Почетна / Градина / Веќе се е полесно: Наместо да сеете, подигнете бусен трева за вашиот двор

Веќе се е полесно: Наместо да сеете, подигнете бусен трева за вашиот двор

Иако постојат илјадници сорти на трева, таа обично спаѓа во една од двете категории: или трева за топла сезона или сезонска трева за ладно. Како што сугерира името, топлите сезонски треви почнуваат да растат, како што времето се загрева во пролетта и продолжува да расте низ жешките летни месеци. Топлите сезонски треви толерираат високи летни температури и се потолерантни за сушата од повеќето сезонски треви за ладно. Тие обично се нетолерантни во сенка и често подлегнуваат на зимските температури пониски од 0 °. Доколку имате потреба и желба за ваков тревник, можете дополнително да се информирате и во Хорти Експерт.

Тревите за студена сезона почнуваат да растат на 5 °C, и најбрзо растат на температура од 10 до 25 °C (Huxley 1992), на клими со релативно благи/свежи зими, со два периода на брз раст на пролет и на есен. Овие треви обично растат многу густо и си ја задржуваат бојата на мнонгу студени температури. Тревите за топла сезона почнуваат да растат на 10 °C и најбрзо растат на температура од 25 °C до and 35 °C, со еден долг период на раст за време на пролетта и летото (Huxley 1992). Тие обично хибернираат во постудените месеци, давајќи темни или кафени нијанси. Многу од овие треви трпат суши и високи летни температури. Меѓутоа тие умираат на температура под -15 °C.

Продолжува на следната страна

Види

Растението што достигнува раст од 60 метри во текот на една сезона

Кудзу е вид јапонски ползавец, главно употребуван при заштита на земјиштето од ерозија. Може да …