Почетна / Градина / Варосувањето на овошките штити од студ

Варосувањето на овошките штити од студ

За заштита на дрвјата, виновата лоза и другите повеќегодишни растенија од зимски мразови и доцни пролетни мразови, може да се користи вар. Ова е стара градинарска практика, но со новата технологија, варот е по-фино преработен и полесно се внесува.

Се препорачува дрвјата да бидат покриени со вар, т.е. стеблата, гранките, плодните гранчиња, целата круна.

Оваа технологија може да го одложи почетокот на вегетацијата до 24 дена, во зависност од дозата и времето на примена, но без да се одложи времето на бербата.

Види

Макроелементи кои се потребни за потхранување на растенијата

Прехранбените минерали (основни и благотворни), се од суштинско значење за растот на сите растенија. При …