06.07.2022
Почетна / Градина / Украсен Слак „Ipomoea tricolor“

Украсен Слак „Ipomoea tricolor“

Украсен Слак „Ipomoea tricolor“ е широко одгледуван и натурализиран секаде. Потекнува од Мексико, Централна и Јужна Америка.

Ова едногодишно растение расте многу брзо и може да достигне и 2-4 метри раст во текот на една година.

Листовите се долги до 7см. Цветот го има во претежно плави или вилотеви бои, црвени и бели до жолти нијанси.

Ова растение наоѓа широка примена на балконите како жардињерско паѓачко растение и претставува вистински декор. Се користи и доколку сакаме да се оградиме.

Цвета во летниот временски период почнувајќи од јуни, па се до првото паѓање на мразот. Најдобро се снаоѓа на целосно сончеви локации, поради цветањето. Потребно е редовно да се полева.

Види

Зошто дома секогаш треба да имаме мајчина душичка

Со доаѓањето на есента доаѓаат променливото време и есенските болки. Најчести се настинки, есенскО течење …