22.05.2022
Почетна / Градина / Туја „Златна топка“

Туја „Златна топка“

Златната топка, е Туја и претставува вистински декоративен елемент во нашата градина.

Расте многу бавно но не и високо. За 10 години може да порасне најмногу до 1 метар.

По форма е округла и наликува на топка. Најмногу успева на сончеви локации и влажни почви.

Отпорен е на мраз, но треба да се внимава на ветровити места. За да не се крши круната на ова растение се препорачува редовно отстранување на снегот во текот на зимските денови, поради тоа што може да дојде до лесно кршење на истите.

Има златно зелена боја и доколку е потребно декорација треба малку да се шиша за побрзо згуснување.

Види

Растението што достигнува раст од 60 метри во текот на една сезона

Кудзу е вид јапонски ползавец, главно употребуван при заштита на земјиштето од ерозија. Може да …