07.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Цвеклото докажанo помогнува во лекувањето на ракот: Научниците дале упатства како да го користите!
Фото: YOUTUBE/MINUSTHEGYM

Цвеклото докажанo помогнува во лекувањето на ракот: Научниците дале упатства како да го користите!

Фактот дека друга храна богата со железо нема ист ефект како цвеклото ги навела научниците на подетални испитувања…
Цвеклото одамна е познато како извор на хранливи материи, но сега тоа е појасно од било кога. Научни докази продолжуваат да го поддржуваат цвеклото како природен лек за рак.
„Цвеклото како хемотерапија“ е наслов со кој оваа билка ја означиле некои здравствени стручњаци. Научните истражувања откриваат фрапантни резултати кај пациентите со карцином кои се концентрирани со висока концентрација на цвекло.
Овој коренест зеленчук, најпознат по црвената боја и различни облици, со генерации се користи како здрав извор на железо, калиум, фосфор, калциум, магнезиум, сумпор, јод и одредени минерали.

Научни докази ја откриваат антиканцерогената моќ на цвеклото
Една од најпознатите, често споменувани студии која се бави со предностите на сокот од цвекло во борбата против рак, ја водел др. Александар Ференци на Катедрата за интерни болести во Унгарија, кон крајот на 1950. Користејќи ништо друго освен сирово, црвено, цвекло, лекарот можел да забележи неверојатни резултати на опоравување на пациентите заболени од рак. Децении
подоцна, неговата работа повторно е објавена во Аustrаliаn Intеrnаtiоnаl Clinicаl Nutritiоn Rеviеw.
Во една студија, 50. годишен маж кој бил болен од тумор на белите дробови, под надзор на доктор Ференци бил третиран со цвекло. За само шест недели туморот исчезнал, а после четири месеци човекот вратил повеќе од 20. килограми.
Во друга студија, на пациенти кои се болни од рак на простата и рак на матка биле примени во болница. Во време на приемот тежеле исто. Човекот со рак на простата добил терапија со цвекло, но докторот забележал дека пациентката со рак на матка не може да го издржи третманот. Иако пациентот бил прикован за креветот, со катетер, после еден месец катетерот бил отстранет и тој бргу почнал да оди и повторно да добива на тежина.Меѓутоа, пациентката продолжила
да губи на тежина. После три месеци разликата во тежина бил повеќе од 10. килограми.
Фактот дека другата храна богата со железо нема ист ефект може да значи дека таквите антиканцерогени својства на цвеклото можеби се кријат во црвената боја. Доктор Ференци, заедно со својот колега др. С. Шмит, веруваат дека трагови од рубидиум и целзиум се од клучно значење.
Тие исто така забележале дека во однос на останатите продукти кои содржат железо, човековото тело е способно многу полесно да го апсорбира железото од коренот на цвекло отколку од било која друга храна. Истражувачите се сомневаат дека постои некој вид катализатор во коренот на цвеклото кој му помогнува на телото полесно да го искористи расположливото железо.

Најдобар начин на конзумирање на цвеклото во борб против ракот
Најголема предност на сокот од цвекло во борбата против ракот е што не морате да се грижите за несаканите ефекти од неговата употерба. Цвеклото е достапно во различни облици, иако правот од цвекло е веројатно најпопуларно и може да се најде во продавници за здрава храна.
Се смета дека една лажица прав во 350. мл. вода или сок секое утро пред појадок може драматично да ја подобри отпорноста на организмот на ракот. За оние кои веќе патат од некој вид рак се препорачува двојна или тројна доза секој ден.

Само запамтете дека напитокот треба да се пие секогаш за време на оброк, никогаш на празен стомак.

Види

Дуњата е симбол на среќа и љубов – Таа е витаминска бомба што има многу лековити својства

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 …