06.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Цвеќињата во вашата спална соба се опасни за вашето здравје

Цвеќињата во вашата спална соба се опасни за вашето здравје

Дали се во саксија или во вазна, цвеќињата во спалната соба се повеќе се опасни за вашето здравје.

И во двата случаи тие се предуслов за настанување на некои болести. Во почвата во саксијата живеат нормално голем број микроорганизми.

Одржувањето на влажна почва, на светлина на површината и темнина и топлина внатре во саксијата се поволните услови за развој на некои печурки, меѓу кои Aspergillus.

Спорите на микроорганизмите слободно и лесно се ослободуваат во воздухот и соодветно, додека спиете, вие го дишете овој воздух. Така растенијата во спалната соба може да се причина за алергија за утрински главоболки, за други реакции кај луѓето и домашни животни.

Особено несоодветно е поставувањето на кондензирани растенија во собата на новороденчето и малото дете, бидејќи тие се осетливи на алергени.

Убавите цвеќиња, кои ви ги подаруваат, соодветно е да не ја красат вашата спална соба. Повеќето цвеќиња купени од цвеќарските продавници, се обработуваат со различни хемикалии за да се задржат цвеќињата свежи и убави за подолго. Овие хемикалии испаруваат во воздухот и вие ги вдишувате, што е предуслов и за појава на алергија или токсична реакција. Не треба да заборавиме дека некои цвеќиња имаат и многу силна природна арома, па дури и без обработка, не се препорачуваат за аранжирање во спална соба.

Види

Како успешно да пресадите растенија

Растението треба да се пресади тогаш кога ќе се утврди дека саксијата станала претесна за …