06.07.2022
Почетна / Градина / Цвеќињата што сакаат ладно

Цвеќињата што сакаат ладно

Растенијата особено оние што доаѓаат од региони со постудени зими, се толку приврзани на студот што нивните семиња не растат без да поминуваат низ студени температури. Ова е поради тоа што природата ги штити овие растенија, спречувајќи ги да ‘ртат наесен. Во спротивно, студот ќе ги уништи нивните нежни стебла.

Групата повеќегодишни цвеќиња чиешто семе бара замрзнување вклучуваат адонис, пченка, аконит, каранфил, пулсатилна (позната и како маче), флокс, јаглика, лалиња.

Собраните семиња од овие растенија (за разлика од другите) не се ладат до пролет, а веднаш се сеат во саксии и се ставаат на терасата, обезбедувајќи заштита од глодари. После 6-8 недели во студ, „забранетиот режим“ за развој на семето престанува и во почетокот на пролетта новите растенија ќе бидат никнати.

Види

Зошто дома секогаш треба да имаме мајчина душичка

Со доаѓањето на есента доаѓаат променливото време и есенските болки. Најчести се настинки, есенскО течење …