Почетна / Градина / Цвеќињата се пријатели на човекот

Цвеќињата се пријатели на човекот

Факт е дека цвеќињата имаат долга историја назад во вековите. Практично тие се веројатно единствените останати и до денес симболи кои се користат во сите сфери на човечкиот живот – религија, медицина, образование, политика, митологија, мода, јадење и многу други.

Ќе ги најдете во древните учења на луѓето во верувањата и митовите. Во апсолутно сите познати на човештвото религии ќе најдеме по некое цвеќе, кои игра клучна улога.

Во раното христијанство, цвеќињата се сметаат за симбол на победата над смртта и надежта на воскреснување. Трновиот венец на распнатиот Христос е направен од глог, важно растение, кое има и лековити својства. Белиот крин ги испраќа мртвите во вечниот дом, а да не заборавиме и големиот христијански празник Цветници, кои го слават сите кои го носат името на ова цвеќе. Вечната преродба на цвеќињата, христијанството ги поврзува со вечниот живот на човековата душа. И поради тоа и цвеќиња се носат на многу прослави како што се крштевките, свадбите, причестувањето, итн.

Види

Растението кое достигнува раст од 60 метри во текот на една сезона

Кудзу е вид јапонски ползавец, главно употребуван при заштита на земјиштето од ерозија. Може да …