Почетна / Градина / Цвеќињата и растенијата не се само декор: Како да си помогнете со нив според Фенг шуи

Цвеќињата и растенијата не се само декор: Како да си помогнете со нив според Фенг шуи

Цвеќињата и растенијата во вашиот дом не се само декор. Според фенг шуи, тие ја апсорбираат негативната енергија донесена со вас од надворешната околина, и создаваат атмосфера на мир и ред.

Растенијата според фенг шуи се моќни извори на Чи – животна сила која наполнува се живо со енергија. Здрав и силен човек има убаво Чи, а слабиот или болниот – лошо.

За да ја стимулирате, можете со успех да ги користите растенијата и законите на фенг шуи. При создавањето на цветните композиции користете растенија кои бараат исти услови на одгледување. Не е убаво да комбинирате брзорастечки растенија со бавни, бидејќи првите ќе го нарушат растот на вторите.

При изборот на растенијата, треба да ги земате во предвид и формата на нивните лисја. Острите лисстови содржат многу Јан – персонификација на машката почеток и тера енергијата Чи за да се движи брзо. Кружните листови ги одразуваат квалитетите на Јин – женскиот почеток. Затоа каде стои таков цвет, Чи тече бавно.

Палетата на бои исто така силно влијае за стимулирање на енергијата Чи. Црвените бои во јужниот дел на собата ќе ја подобрат емоционалната позадина и ќе придонесуваат за вашиот јавен живот. Засадете цвеќиња со сини бои во северниот агол и дотурете бели. За да ги реализирате плановите може да си помогнете со нијанси на зелена, поставени на исток, така оваа боја се поврзува со растот и развојот.

Види

Цвеќе во пелени – идеална заштеда на вода

Можеби звучи лудо, но доколку сакате да заштедите вода за цвеќето, тогаш замотајте го во …