22.03.2023
Почетна / Градина / Цвеќе во пелени – идеална заштеда на водата

Цвеќе во пелени – идеална заштеда на водата

Можеби звучи лудо, но доколку сакате да заштедите вода за цвеќето, тогаш замотајте го во пелени. Доколку се  решите на ваков чекор тогаш треба да:

– ископајте поширока дупка (за пресадување во саксија, а тоа подразбира еден број поголем од потребното) и во неа ставете детска пелена. Не памучна, туку некоја која има добра апсорпција. Ставете слој земја во неа, па потоа ставете го растението.

На овој начин кога растението се полее, дел од водата оди во резервоарот, во овој случај бебешката пелена. Така влагата ќе остане подолго, па дури и во овие тропски денови и ноќи.

Секако пелената треба да биде нова и чиста, а не искористена!

Види

Сеидба на тиквички

Како може да добиете квалитетни садници од тиквички? За таа цел, кога ги садите растенијата, …