Почетна / Градина / Циперус (Ciperus)
Poster 01

Циперус (Ciperus)

Циперус „Ciperus“, или народно се нарекува шило или острица е растение кое е познато во целиот свет. Потекнува од јужна Европа и претставува еден од роднините на папирусот.

Бидејќи доаѓа од мочуриштата, сака вода, така што единствениот услов за опстанок е постојано да бидат влажни корените.

Може да израсне до еден метар во висина. Траба да се поставува на светло место, бидејќи на сенка полека растат.

Цветни периоди се: мај, јуни, јули и август. Не треба да се чува под 10 степени C. Потребно е да биде секогаш подалеку од извори на топлина (радијатори, печки). На фотографиите ќе забележите дека ова растение може да биде одличен декор и за вашата градина, меѓутоа само во топлите периоди.

Немојте да го одгледувате во преголеми садови, а доколку сакате да го размножите може да направите поделба на корењата или стеблата.

Доколку се решите да го чувате стебленцето дома, најпожелно е да биде поставено на светло место во сад со вода и енергетски постројки, а водата треба да променува на секој 5 дена. Од кога ќе се појават млади ливчиња, растението може да го пресадите во градината, доколку имате мало езерце, базен или фонтана.

Види

Задоволство е да ги имате овие цвеќиња во домот – Стефанотис (Stephanotis floribunda)

Задоволство е да ги имате овие растенија дома. Потекнуваат од oстровот Мадагаскар и затоа растението …