20.05.2022
Почетна / Градина / Три видови растенија кои да ги засадите оваа есен

Три видови растенија кои да ги засадите оваа есен

Acer palmatum fireglow е Јапонски јавор кој е препознатлив по своите листови кои имаат 5-7 тенки, зашилени лобуси, тие се розово-црвени во пролет, потоа темно зелени со темно црвена боја во лето и стануваат виолетово-црвени на есен, навистина е посебен. Висина 200 см. Се користат во градините и парковите, често за патишта и патеки. Се размножува со семе и преку резници. Пожелно е порозна почва во пониските слоеви кој мора да содржи најмалку една десетина од песок и чакал. Бара поголема влажност во првите години на животот. Сите видови на Acer се особено погоден за правење бонсаи. Јапонскиот јавор се одгледува во умерените области од целиот свет уште од 1800тите, но во Јапонија се одгледува векови наназад. Името го има добиено од шведскиот ботаничар Карл-доктор Петар Тунберг кој патувал во Јапонија во доцните XVIII век и претставува синоним за висока уметност на ориенталните градини. Кај нас можете да ја најдете и купите од расадникот Хорти Експерт МК.

Преубавата Picea pungens glauca globosa nana, која е препознатлива по својата округла форма и прекрасните сини иглолисни листови. Со својата убавина, градината ја прават уште поатрактивна и попривлечна. Лесно расте во просечна, кисела, средна влага, добро исцедена почва на полно сонце. Толерира светлосна сенка. Претпочита богати, влажни почви. Иако растенијата имаат одредена толеранција на суша, почвите треба да се чуваат постојано влажни и да не им се дозволува да се исушат во раните години. Толерира ниски температури. Кај нас можете да ја најдете и купите од расадникот Хорти Експерт МК.

Photinia e декоративно зимзелено растение одлично за вашата градина, кое е карактеристично со своите црвени листови. Во Хорти Експерт МК ја имаме во два вариетета и тоа Photinia fraseri Red Robin (која се наоѓа од левата страна) и Photinia fraseri Pink Marble (која се наоѓа од десната страна).

Таа може да расте во повеќето почви, дури и глина, меѓутоа на добро изгниена компос или ѓубриво. Повеќето видови може да толерираат кисели или алкална услови, но „Ph.beauverdiana“ и „Ph.villosa“ не се снаоѓаат добро во варовита почва.

Фотиниите не бараат многу големо градинарско одгледување, но затоа во текот на пролетта и есента бара кастрење за да се задржи формата на растенијата. Доколку се сади за жива ограда, може да се кастри и до три пати во годината. Така се повеќе се згусува и ќе испушта црвени пупки и ливчиња. Кај нас можете да ја најдете и купите од расадникот Хорти Експерт МК.

Види

Растението што достигнува раст од 60 метри во текот на една сезона

Кудзу е вид јапонски ползавец, главно употребуван при заштита на земјиштето од ерозија. Може да …