01.12.2023
Почетна / Градина / Три растенија кои помагаат при воспалителни заболувања

Три растенија кои помагаат при воспалителни заболувања

1. Елевтерокок (Eleutherococcus senticosus), познат како руски или Сибирски женшен, е високо ценет во Русија адаптоген, применет на пациентите. Адаптогенот се супстанции кои ги зголемуваат резистивните и приспособителните сили на организмот при стрес – како физички, така и психички.

Најдобро изучени состојки на елевтерококусот се т.н.. елевтерозиди – хетерогена група гликозиди, вклучувајќи стероидни сапонини, фенилпропанови деривати и др.

Елевтерозидите дејствуваат стимулирачко на размножување на Т-клетките, особено на Т-хелперите – раководителите на имунолошкиот одговор.

Елевтерококот е широко применет и како антиревматично средство, поради содржината на соединенија кои го намалуваат производството на проинфламаторни цитокини.   Исто така, растенијата демонстрираат значајна заштита од стрес која индуцира забрзување на срцевата активност. Елевтерозидите ги прошируваат крвните садови, најверојатно со зголемување на производството на азотен оксид во ендотелите – најмногу слојот на садовите. Ова го прави корисно средство за коронарна исхемија, периферна васкуларна болест, па дури и еректилна дисфункција.

Види

Завршено хортикултурно уредување од Хорти Експерт на приватна куќа во централното скопско јадро

Враќањето на природата во градот, иако не е нова идеја, тоа е сè поголем императив …