07.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Три киви на ден гарантираат здравје и младост

Три киви на ден гарантираат здравје и младост

Оние кои сонуваат да имаат млада, сјајна и здрава кожа, мора да поткаснуваат киви. Последните истражувања покажуваат дека егзотичните плодови има својство да го враќаат здравиот тен на нашето лице.

Истражувањето го направиле научници од универзитетот “Сент Ендрјус”.

Освен што се многу корисни, кивите се и многу вкусни, и на тој начин со еден удар се постигнува ем здравје, ем убавина.

Научниците утврдиле дека три киви на ден во период од шест недели се доволни за да го избистрат тенот на вашето лице. Три киви на ден гарантираат младост и здравје! Добро е да знаете дека на Исток, каде што е неговата татковина, кивите ги нарекуваат “плод на здравјето”.

Тоа е така, бидејќи плодот има висока содржина на витамини. Во неговиот состав се вклучуваат корисни материи како витамин Ц, витамин Р, калиум, калциум, целулоза, натриум, магнезиум, железо, органски киселини, пектин, фитонциди.

Што се однесува до витаминот Ц, кивите содржат повеќе од било кој друг цитрусен плод, а до 10 пати повеќе Витамин Ц од лимонот.

Види

Дуњата е симбол на среќа и љубов – Таа е витаминска бомба што има многу лековити својства

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 …