01.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Топ пет најсмртоносни животни

Топ пет најсмртоносни животни

Опасните животни од секогаш го фасцинирале човештвото.

Поради тоа различните видови животни во светот се држат во заробеништво и се испитува нивната природа.

Сепак низ планетата шетаат илијадници опасни видови кои за миг можат да усмртат многу луѓе. Во продолжение следат најсмртоносните животни.

1.Комарци Комарците пренесуваат паразити кои се одговорни за маларијата од која секоја година умираат околу 2 милиони луѓе.

2.Азиска Кобра Секоја годинина од отровот на Азиската Кобра умираат 50 000 луѓе во Индија.

3. Австралиска медуза Тоа е најотровносто морско суштество кое му е познато на човекот, секое од нив во себе има доволно отров да убие 60 луѓе. Се смета дека од 1884 година 5 567 смртни случаи се препишуваат на оваа медуза.

4.Бела ајкула Секоја година од 30-60 луѓе се убиени од ајкула.

5.Африкански лав Африканскиот лав е единствената мачка која живее во група. Тие заедно го ловат пленот. Секоја година во Танзанија од Африкаснкиот лав настрадуваат околу 70 лица. Во целина сите видови лавови се одговорни за смртта на 250 лица во годината.

Види

Започнува аплицирањето за финансиска поддршка за производителите на поледелски култури

Започнува аплицирањето – Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува производителите …