Почетна / Градина / Топ 3 најсмртоносни растенија на планетата

Топ 3 најсмртоносни растенија на планетата

Постојат илјадници отровни растенија во светот, вклучително и оние кои се многу опасни за луѓето. Меѓу растенијата опасни за луѓето, има дури и такви што често ги чуваме во станови, или добро познати градинарски растенија.

Бидете сигурни дека одгледувате некои од нив во вашиот дом.

Кукута (Кониум)

Светската слава Кукута ја стекна на најсуров можен начин – сè уште се користеше во античка Грција за да се направи отров за егзекуција. Веројатно најпознатата жртва на ова растение беше Сократ, грчки филозоф, кој беше осуден да си го одземе животот пиејќи отров.

Иако растението содржи неколку отровни супстанции, најсилниот и најсмртоносен отров е конинот, кој во доволна доза предизвикува парализа на срцето и белите дробови. Расте главно во Европа и Северна Африка.

Фото: Википедија

Види

Шафран – скап зачин кој чини до 3000 долари за околу 1 килограм

Шафранот е најскапиот зачин во светот. Шафранот помага за здрави очи и срце, како и …