05.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Топ 3 најсмртоносни растенија на планетата Земја

Топ 3 најсмртоносни растенија на планетата Земја

Abrus precatorius (Крабино Око)

Ова растение потекнува од Индонезија, каде нејзините светло-црни, црвени и бели бобинки често се користат при правење перкусии и накит. Овие семиња не прават само добар звук. Тие се исто така многу опасни поради токсичната супстанција абрин што ја содржат. Само едно семе од ова растение може да биде фатално за луѓето. Сепак, за среќа, семето „поминува“ само низ човечкото тело, а тоа е фатално само кога се џвака.

Фото: Википедија

Види

Дали се варосуваат младите дрвца?

Варосувањето е активност која е пожелно да се врши на сите дрвја во овошната градина, …