Почетна / Градина / Вести / Тој се нарекува камен на љубовта a штити од …

Тој се нарекува камен на љубовта a штити од …

Правилно избраните благородни каменчиња можат да ти донесат среќа и да те заштитат од негативни влијанија. Верувањето во дејството на скапоцените и полускапоцените каменчиња и благородните метали врз судбината на човекот е многу старо.

Авентуринот е кварцит од бела, розова, портокалова, цреша, окер, сина или зелена боја. Помага во опуштањето и обновувањето на сопствените витални сили. Познат е и како “камен на ентузијазмот и инвентивноста”, иако во исто време ги зајакнува квалитетите да го почитуваме и разбереме поинаквото мислење од сопственото. На физички план, ја помага регенерацијата на срцевиот мускул, дејствува против воспаленија, артериосклероза и алергии.

За него се смета дека ги отстранува блокадите во нервниот систем и ја јакне самодовербата. Го урамнотежува крвниот притисок и го поттикнува метаболизмот. Поседува противвоспалително дејство и ја ублажува иритацијата на кожата. Добар е за третман на секаков вид кожни заболувања.

Се верува дека тоа создава весело, среќно расположение, помага да се одржи енергично и јасно размислување. Тој се нарекува камен на љубовта, го штити ова чувство. На Урал, авентуринот се наоѓа од жолта до црвеникаво-кафена боја. Зелениот камен го има во Индија, САД, Кина.

Најдобрите авантурини се наоѓаат во Австрија, Русија (на Урал), Бразил и Индија (зелен). Авентуринот со најчесто синабоја, доаѓа од околината на Салцбург во Австрија. Кап де Гата во Шпанија е депозит на црвеникаво-кафеав авентурин кој содржи хематит. Зелениот авентурин кој содржи фуксит се наоѓа во Индија. Во Џајпур, има сини авентурини.

Овој прекрасен камен е многу популарен во Југоисточна Азија. Во Русија во XVIII – XIX век најубавите примероци од камен биле користени за влошки во прстени, брошули, обетки, манжетни. Се користел и во производството на вазни, свеќници, отпечатоци, пенкала, ножеви, вилушки, алатки за нокти.

За медицински цели, авентуринот се носи на рачниот зглоб или на вратот во вид на монистра. Се верува дека тоа помага да се справите со алергии, бронхитис, кардиоваскуларни болести, го намалува крвниот притисок, промовира рано заздравување на раните.

На Исток, се верува дека авентуринот ја стимулира срцевата чакра, го подобрува видот, ја олеснува нервната напнатост. Особено е добар и помага, ако се користи како топки за масажа.

Во античко време, се верувало дека авентуринот е директно поврзан со лунарната магија и нејзиното променливо дејство врз луѓето е припишано на оваа врска.

Сепак, не треба да се мисли дека секој човек кој носи украс со авантурист веднаш ќе стане среќен и весел. Овој камен може да го носат луѓе кои не заземаат високи позиции, а не се оптоварени со семејството, односно оние кои немаат голема одговорност, на пример деца под шеснаесет години. Но, дури и оние кои не се повредени од авентурин, не треба постојано да ги носат. Најприфатливо време за неговото носење е фазата на месечината од која потекнува (од полна месечина до новата месечина).

Него исто така може да го носат луѓе родени под знаците на Земјата и водата: рак, шкорпија, риби, Јарец, Бик, Девица. Оние кои се родени под знаците на Воздух (Вага, Водолија, Близнаци), подобро е да го користат авентуринот како талисман, ставајќи го само кога тоа може да помогне, на пример, на првиот датум за датирање.

Кај нас можете да го најдете во продавничката на Македонскиот рубин или ТУКА.

Види

Ѕидовите наречени „урбани дрвја имаат ист ефект врз загадениот воздух како цела шума

Загадувањето на воздухот е проблем кој што станува се поголем. И покрај тоа што е …