Почетна / Градина / Титан буба е втората најдолга бубачка

Титан буба е втората најдолга бубачка

Титан Буба (Titanus giganteus) е втората најдолга позната бубачка во амазонската прашума и една од најдолгите „Буби“ видови во светот.

Тоа е претставник од семејството Cerambycidae (Longhorn бубачки). Титан Буба е единствениот член на свој род.

Се сретнува во дождовните шуми на Венецуела, Колумбија, Еквадор, Перу и северо-централен Бразил.

Сушените бубачки најчесто се на располагање на колекционерите, но во многу големи примероци и со високите цени, од неколку стотици американски долари.

На пример, 150мм машка единка беше продадена на интернет аукција на „eBay“ во март 2012 за 540 американски долари.

Види

Храна која доведува до предвремено стареење

Шпанскиот нутриционист Хелен де ла Фуенте Хидалго откри како да се избегне предвремено стареење. „Кога …