Почетна / Градина / Титан Арум e најголемо соцветие во светот

Титан Арум e најголемо соцветие во светот

Аморфофалус титанум или Титан Арум (Amorphophallus titanum), може да се сретне во Индонезискиот остров Суматра и делови на Филипините.

Може да достигне височина од 3 метри и достигне тежина од околу 50 килограми.

Процветувањето на овој таканаречен „леш – цвет“ е пропратено со јак, ужасен мирис кој привлекува лесно инсекти потребни во процесот на опрашување.

Името на ова неверојатно растение потекнува од грчките зборови amorphous – кој значи без форма или изобличен и phallus – кој значи пенис и titan – што значи огромно. Ова растение го претставува најголемото неразгрането соцветие во светот.

Веќе многу познати Ботанички градини го одгледуваат ова растение во светот, а за негово цветање се потребни многу години. Се смета дека ова џиновско растение цвета во просек на секои 40 години.

Извор на фотографии: Ботаничката градина на универзитетот „Беркли“ во САД.

Види

Десет градинарски дизајни кои ќе ви помогнат да го реконструирате вашиот двор

10 прекрасни градинарски дизајни кои ќе ви помогнат да го реконструирате вашиот двор