Тиландзија

Тиландзијата е род кој има околу 540 видови и припаѓа на семејството бромелии. Оваа бромелија има светлечки од тесни, долги, црвеникави од долната страна лисја, слични на трева.

Во текот на есента од центарот се појавува црвено соцветие до 7 см широко и до 30 см долго. Од ноември до јануари полека започнуваат да се отвораат по еден-два јарковиолетови, сини или виолетови бои со дијаметар до 5 см.

Како и сите бромелии и тиландзијата е по потекло од тропските и субтропските подрачја на Јужна Америка и е типичен претставник на епифитните растенија. Расте на карпи, шуплини, а може да расте и во анхидрид на пустина.

Ова растение е карактеристично бидејќи водата и хранливите материи се апсорбираат преку лисјата. Корењата се користат само како сидро. Се развива на темпреатура од 32 ° C до 10 ° C.

Тие се чувствителни на мраз, освен за некои посебни видови како на пример „Т. usneoides“, кои можат да толерираат ноќно време со мразови во зимата од околу -10 °. Тиландзијата е главната состојка како хербален додаток за лекување на алергии од полен.

Види

Ги залепи саксиите една за друга а кога ќе видите зошто и вие ќе го направите истото (Видео)

Работата во градината на многумина им причинува задоволство. Таа може значително да ви го разубави …