07.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Тие се како нас: Погледнете како мајмунот Коко разговараше со луѓето

Тие се како нас: Погледнете како мајмунот Коко разговараше со луѓето

Приматите се најсовршените цицачи. Тие се многу стара група која во текот на Терциер се одвоила од своите сродници. Притоа се сочувале многу примитивни карактеристики кои се слични на оние од инсектојадите и другите примитивни цицачи.

Горилата спаѓа во редот примати во фамилијата човеколики мајмуни. Тоа е најголемиот мајмун и најпаметниот. Мажјакот е висок до 2,30 метри и тежок до 300 килограми, а женките се помали. Во својата природна средина горилите живеат околу 35 години.

Но она што е најинтересно за нас луќето е дека со нив комуникацијата е најлесна за разлика од останатите животни. Тие се разбираат, само неможат да ти проговрат. Во видеото во прилог ќе видите како горилата Коко, успешно комуницираше со нас луѓето.

 

Види

Дуњата е симбол на среќа и љубов – Таа е витаминска бомба што има многу лековити својства

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 …