06.07.2022
Почетна / Градина / Таа почна да става прашак за печиво во цвеќињата – Еве што се случило после неколку дена со нив

Таа почна да става прашак за печиво во цвеќињата – Еве што се случило после неколку дена со нив

Повеќето луѓе не знаат дека проблемите во градината може едноставно да ги решат со употреба на „обичен“ прашок за печиво.

Во продолжение на текстот можете да прочите кои се’ проблеми можете да ги решите со овој прашок.

ГАБИЧКИ

Измешајте 4 лажички прашок за печиво со околу четири литри вода и направете домашен препарат за убивање на габичките кои ги убиваат вашите билки.

ЦРВИ

Измешајте иста количина прашок за печиво и брашно, па со мешавината поросете ги вашите билки како што се зелка, брокула…Црвите ќе изумрат.

ЦВЕЌЕ

За цвеќе кое сака алкална почва, како што се бегониите и хортензиите, направете ја следната мешавина. Ставете лажичка прашок за печиво во водата со која го полевате цвеќето.

Оваа мешавина ќе им помогне на билките поубаво да растат и побујно да цветаат.

ЗА САКСИЈАТА

Пред да ставите земја во саксијата, одвнатре премачкајте ја со тенок слој прашок за печиво. На тој начин билките во саксијата ќе останат свежи подолго време.

МРАВКИ

Само поросете прашок за печиво врз мравјалникот. После половина час, додадете малку оцет и мравките ќе изумрат.

ПОЛЖАВИ

Прашокот за печиво е брзо решение против полжавите. Поросете врз нив малку прашок за печиво и тие за кратко ќе умрат. Внимавајте само да не ги оштетите листовите од билките.

Види

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња – Кој е цветот на страста?!

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња, пасифлората е токму за вас. Различна и убава …