06.07.2022
Почетна / Градина / Таа е со богат извор на витамини, протеини и органски киселини – Како се одгледува баклата?!

Таа е со богат извор на витамини, протеини и органски киселини – Како се одгледува баклата?!

Баклата е богат извор на витамини, протеини и органски киселини. Се користи како лек главно за нарушувања на уринарниот тракт. Има смирувачки ефект врз кашлање, дизентерија и повраќање.

Лушпата се користи во козметиката за миење на лицето и како лекови против болки во бубрежни кризи и лумбаго.

Баклата е растение отпорно на ладно. Неговите барања за почва се оние на грав и грашок. Бара влага во почвата. Најмногу користена сорта е Chiosk.

Подготовка на почва
Основно и пред сеење, не се разликува од оној што се применува кај другите растителни култури. Сеидбата се изведува во рана пролет (февруари – почетокот на март), а во јужните региони во есен (октомври – ноември), на растојание помеѓу 50-60 см и во внатрешноста на редот – 8-10 см. на 50-60 / 30 см со 3-4 семиња по гнездо.

Жетвата започнува откако ќе се формираат пиперките. Тие се прават на секои 5-10 дена. Ако бербата се одложи, приносот се намалува, пиперките се грубат и нивниот квалитет се влошува.

Види

Зошто дома секогаш треба да имаме мајчина душичка

Со доаѓањето на есента доаѓаат променливото време и есенските болки. Најчести се настинки, есенскО течење …